Prima pagină » Economic » CCR: Un articol din Legea energiei în baza căruia ANRE a dat amenzi de sute de mii de lei e neconstituțional. Sesizările, făcute de companii din E.ON

CCR: Un articol din Legea energiei în baza căruia ANRE a dat amenzi de sute de mii de lei e neconstituțional. Sesizările, făcute de companii din E.ON

CCR: Un articol din Legea energiei în baza căruia ANRE a dat amenzi de sute de mii de lei e neconstituțional. Sesizările, făcute de companii din E.ON

Curtea Constituțională a României a decis, marți, că un articol din Legea energiei – analizat la sesizările a doi furnizori de gaze, parte din Grupul E.ON, după ce au fost sancționați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – este neconstituțional. Este vorba de trei dosare conexate, care au pornit de la fapte din 2018, investigate de ANRE în 2019 și pentru care operatorii economici au fost amendați începând din 2020.

Judecătorii CCR au declarat neconstituțional un articol din Legea energiei privind obligațiile impuse operatorilor în ceea ce privește transparența.

Decizia, luată cu majoritate de voturi, a fost dată marți într-un dosar în care au fost conexate trei sesizări din 2020, 2021 și 2022, prima de către E.ON Gaz Furnizare S.A., iar următoarele două, de E.ON Energie România S.A., în care prima a fost absorbită.

E.ON Energie România S.A., deținută de grupul german E.ON, este aflată în ultimele luni în centru discuțiilor din energie, după ce a anunțat că a ajuns la un acord de vânzare către Grupul MVM, deținut de Guvernul de la Budapesta.

Amenzi pentru manipularea pieței angro de profil

Solicitarea E.ON Gaz Furnizare de sesizare a CCR a fost admisă după o investigație care a durat circa 10 luni și care a inclus o inspecție inopinată la sediu cu ridicare de documente, precum și analiza corespondenței e-mail a unor top-manageri, pe baza căreia ANRE i-a dat o sancțiune de o jumătate de milion de lei, pentru manipularea pieței angro de profil, potrivit unui articol din noiembrie 2020 publicat de Profit.ro.

Potrivit documentelor de la instanța de judecată, ANRE acuză E.ON Gaz Furnizare că, în toamna anului 2018, ar fi „conspirat” cu compania-soră E.ON Energie pentru a „simula” o tranzacție liberă neprestabilită de cumpărare angro de gaze de la aceasta la o licitație derulată pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la care putea participa orice jucător interesat din piață, tranzacție ale cărei detalii fuseseră de fapt prestabilite prin e-mail de managerii celor două companii.

E.ON Gaz Furnizare a plătit efectiv doar 50.000 lei, adică jumătate din suma minimă, așa cum prevedea legislația în vigoare, și a contestat amenda și apoi, la CCR, articolul în baza căruia a fost sancționată.

Ce prevede articolul vizat de CCR

Potrivit comunicatului CCR, prevederile din articolul 194 pct. 37 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012 sunt neconstituționale.

Mai concret, acest articol prevede că nerespectarea cerințelor privind transparența prevăzute în reglementările ANRE, precum și în regulamentele europene, cu excepția Regulamentului (UE) nr. 1.227/2011, constituie contravenții la normele privind desfășurarea activităților în sectorul gazelor naturale.

La acel moment, amenda pentru acest timp de contravenții era cuprinsă între 100.000 – 500.000 de lei, ulterior a fost modificată la o pondere de cuprinsă între 1% la 5% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea licențiată, în anul financiar anterior sancționării faptei.

„În esență, Curtea a constatat că prevederile de lege supuse controlului de constituționalitate impun o obligație generală de a respecta un număr nedefinit de norme, cu dificultate identificabile, și stabilesc sancțiuni contravenționale, neincriminând fapte concrete. Aceste aspecte conduc la încălcarea principiilor legalității și proporționalității care guvernează dreptul contravențional și, fiind caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară,  nu întrunesc exigențele de claritate, precizie și previzibilitate, fiind astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție. Pentru aceleași argumente, s-a reținut că imprecizia textului de lege supus controlului de constituționalitate afectează, în consecință, și garanțiile constituționale care caracterizează dreptul la un proces echitabil, consacrat de art.21 alin. (3) din Constituție, inclusiv componenta sa privind dreptul la apărare. Decizia este definitivă și general obligatorie”, se arată în comunicatul CCR.

Sursa foto: Mediafax/Alexandru Dobre

Citiți și:

Scenariu de lucru anunțat de Sebastian Burduja: Schema de PLAFONARE să fie prelungită, în actuala formă, câteva luni. Când se va anunța decizia fermă

Sebastian Burduja vrea să reducă CHELTUIELILE ministerului și ale companiilor subordonate cu un miliard de lei. „Cine nu livrează, pleacă acasă”

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și